SAMENWERKING BINNEN HET REGIONALE ZORG NETWERK LEEUWARDEN E .O.
Door samenhang te creëren wordt gestreefd naar integrale zorg en een integraal zorgaanbod voor kwetsbare ouderen. Het netwerk rondom de kwetsbare ouderen kan als blauwdruk of kapstok dienen om in de toekomst ook meerdere thema’s of domeinen aan op te hangen. De gezamenlijke ondersteuning van het netwerk moet de kwaliteit van samenwerking en projecten verbeteren en als smeerolie dienen om de samenwerking te optimaliseren.
ROL/TAAKVERDELING BINNEN DE NETWERK STRUCTUUR:
Binnen deze gelaagde structuur wordt samengewerkt vanuit gelijkwaardigheid. De samenstelling van een groep is op basis van bij het onderwerp betrokken (zorg)partners en betreft soms
medisch/verpleegkundig professionals, managers, burgers en/of stafadviseurs of een mix van functies.
HOE IS HET NETWERK GEORGANISEERD:
- Bestuurlijke netwerkstructuur is er om overzicht te houden, gezamenlijk commitment om knelpunten in de regio aan te pakken en als ‘het nodig is, over de eigen schaduw heen te stappen’ om thema`s te ontdubbelen en prioritering aan te brengen.
- Het bestuurlijke netwerk komt vier keer per jaar bijeen en heeft een agendacommissie die vergaderingen voorbereidt.
- Transmuraal bureau: het zorgnetwerk wordt gecoördineerd, ondersteund en geadviseerd door een ‘Transmuraal bureau’, 3 partijen investeren hierin door 3 medewerkers hiervoor beschikbaar te stellen: KwadrantGroep/Noorderbreedte (gezamenlijk), ROS Friesland en MCL. Het gaat om het bestuurlijk netwerk én alle groepen (regie-,klankbord-, werk-) ondersteunen bij coördinatie, verbinding met elkaar en met bijv. provinciale trajecten, agendavoering ,verslaglegging, planning, etc.
Er wordt gewerkt met regiegroepen, werkgroepen en klankbordgroepen;
- De regiegroepen zijn verbonden aan een bepaald thema om uit te werken, waarbij zij fungeren als opdrachtgevers voor de werkgroepen. Tevens zorgen de regiegroepen voor verbinding met de provinciale programma’s en ontwikkelingen.
- De regiegroepen worden inhoudelijk gevoed en ondersteund door de klankbordgroepen. Deelnemers in de regiegroepen hebben mandaat om beslissingen te nemen.
- Er altijd duidelijk wie de trekker is van de regiegroep; deze trekker heeft de verantwoordelijkheid voor de organisatie van het werk van de regiegroep;
partners kiezen zelf de trekker.
- Binnen de regiegroep worden altijd afspraken gemaakt over inzet van capaciteit, middelen, bijdrage per partner en mandaat.
- Iedere regiegroep vindt een vorm om de andere partners inzicht te geven in perspectief, voortgang, tussenresultaten.
- Regiegroepen dragen zorg voor afstemming met provinciale programma’s en ontwikkelingen en voor implementatie in de wijk/praktijk.
- De klankborden zijn divers, samenstelling burgers/cliënten/cliënten, huisartsen en specialisten, medici rond de oudere cliënt (klinisch geriater, specialist ouderengeneeskunde) en verpleegkundigen in diverse settingen.
De klankbordgroepen hebben als taak om vanuit hun deskundigheid/ervaring knelpunten te signaleren en op vraag van de regiegroepen mee te denken, oplossingsrichtingen te toetsen en te ondersteunen bij de uitvoering van projecten. Binnen het netwerk zijn tot nu toe 4 regiegroepen ingericht en 3 transmurale klankbordgroepen.